Skoleurytmifestival

Föreningen SOFIA har varit medarrangörer till årets Skoleurytmifestival med teman ”Jag i Världen och Världen i Mig”

25 – 26 Maj Ytterjärna Kulturhuset – Järna

Föreningen SOFIA bjöd på föreställningar, utställning, workshops och lek under dessa två festivaldagar.

Vår huvudmål för samarbetet med festivalen var att engagera ungdomar i att själva jobba med information om hållbarhet till andra ungdomar. Strategin var inspirerat i Benjamins Franklin citat “Säg till mig och jag glömmer. Lär mig och jag kommer ihåg. Involvera mig och jag lär mig.”

Fyra klasser tog sig an utmaningen att jobba med en projekt inför festivalen.  Föreningen Sofia besökte och informerade dessa klasser om våra projekt i olika länder.

Totalt engagerade vi 22 elever från fyra olika skolor i att skapa konstnärliga nummer och en utställning till festivalen. Så många som 400 ungdomar deltog i festivalen och såg våra föreställningar och utställningen. Två skolor visade dans på ”den internationella scenen”. Fyra elever från Sophiaskolan (från Blekinge) dansade inspirerade av Sofias  projekt i Indien och en elev från Martinskolan dansade tillsammans med våra kenyanska gäster där vårt projekt i Kenya utgjorde inspirationskälla. Till utställningen om FN:s Globala mål engagerades elever från Gnesta Waldorfskolan och Örjanskolan. Dessa 17 elever skapade bilder som hade som tema: ”FNs Globala Mål: Vad kan jag göra”. Utställningen kan även ses mellan den 20 och 28 Juni på Åsgatan kafé i Järna. Klicka har för att se Facebook event!

Trio Mila Zetu deltog också på ett glädjefullt sätt under festivalen. De bjöd på afrikansk musik med bakgrund av bilder från vårt projekt i Kenya. De  höll även fyra workshops med musik, dans, storytelling och samtal om ”The Humane School”.

SOFIAs ungdomsgrupp bjöd på lek under festivalen som bestod i en färdiggjord aktivitetsbana. Leken utmanade deltagarnas fantasi och samarbetsförmåga!

Klicka på länken för att kolla på fler bilder och videor av Eurytmifestivalen.