SOFIA har sökt bidrag för att möjliggöra detta projekt, men hittills misslyckats. Vi som arbetar på SOFIAs kansli har som huvuduppgift att skriva ansökningar för att olika meningsfulla initiativ ska kunna genomföras.

***

Föreningen PinoSeed: ett initiativ att starta en inspirationsplats för hållbarhet på Filippinerna

Arbetet startade vintern 2015. Det var då som idén och visionen fick liv genom en kär återförening på Filippinerna med gamla filippinska vänner som delar just samma visioner. Genom nätverkande, diskussioner och praktiskt arbete mellan gruppen från Sverige och den filippinska gruppen, har det fortskridit senaste två åren. Genom samtal och besök på olika platser inom Filippinerna.

Visionerna är att bygga upp en plats på Filippinerna som ska fungera på ett självförsörjande plan med kopplingar till närområdet och lokalbefolkningen. Vi är alla bekanta med ”verktyget” Permakultur och kommer att anordna kurser på platsen som ett led att bygga upp odlingarna och byggnader.

Platsen kommer att vara en Plattform och mötesplats för olika sorters verksamheter. Det kommer att vara ett pilotprojekt och kunna fungera som ett levande exempel på hur en liten grupp människor kan bli självförsörjande och sammanlänka med närområdet och den lokala befolkningen.

Platsen kommer också att vara till för konst och musik och annan skapande verksamhet. Eventuell Eko-turism med inriktning på äventyr i naturen på ett kunskapsbildande sätt. En utbildningsplats och en retreatplats. En plats där vi kan ta emot volentärer som vill utbilda sig. Det handlar om att återkoppla det som görs och hur man lever i samklang med naturen på ett ekologiskt hållbart sätt. Människan och Naturen står hela tiden i centrum och vänskap är den sammanfogande delen.

Så målet är att bygga upp denna plats och då den kommer att kunna fungera som inspiration och modell för att byggas på flera platser i Filippinerna.
Projektledare Peter Stridh kommer att var på Filippinerna vintern 2017/18. Intentien är att då välja ut en plats som vi kan starta upp på och komma överens om hur vi ska gå tillväga och hur vi ska finansiera projektet.

Sammarbetspartner

Samarbetspartner är en grupp filippinska vänner som delar samma vision och som på ett eller annat sätt redan jobbar med dessa saker, men som saknar en gemensam hållbar bas. Det finns ingen konkret organisation i nuläget utan samarbetet dem emellan sker i det dagliga livet som gamla goda vänner som vill samma saker. Hjälpa naturen och vara en positiv del i samhällsutvecklingen. Några är inriktade på just odling, det finns viss kunskap inom permakultur och stor kunskap inom växtlivet och just odling på Filippinerna. Några ägnar sig åt segling, en del är musiker och en del är konstnärer. Alla har sitt specialområde och intressen kan man säga och delar samma visioner.

En av de mest aktiva och driftiga heter Django Valmores och han har nära kopplingar till den filippinska Permakulturföreningen. Hans två barn har gått i Waldorfskola och haft Nicanor Perla’s fru som lärarinna. Han har även en universitetsutbildning inom skog och natur. Och driver ett lite hantverksföretag i Manila där dom tillverkar handgjorda saker i främst läder. Skor och väskor bland annat. Han är den främsta kontaktpersonen i sammarbetet med deras grupp.

Projektgruppens arbete i Sverige

Arbetet i Sverige är främst att informera om projektet och att på olika sätt samla in pengar till verksamheten. Det har gjorts en T-shirt-kollektion som är ett sätt att finansiera projektet. Även nätverkande sker via internet och vid möten. Vi har kontinuerlig kontakt via internet med gruppen på Filippinerna.

Involverade personer i projektet:

Peter Stridh – Aktiv och drivande projektledare från Sverige – Erfarenheter inom communitybuilding – permaculture – working artist
Moa Stridh och Charles Thériault. A young travelling couple – speciallised in creative thinking and sprituality, artwork(Moa) and diving(Charles). True activists and willing and determenited to make a different in this world
Django Valmores – old friend – born in Mindanao – forestculture university education – artist –musician – lives with his family (belgian wife and two kids) in Manila – small business in leatherwork, shoes, bags etc. has a workshop with afew employes- permacultureknowledge. Greenmarket in Manila on Sundays – playing tribalmusic for example in big malls in Manila –Producer of the first musical festival in Boracay and other festivals – has a big network in all interesting areas
Joey – old friend born in Negros – a true activist – lives as he preach – small scale farmer and treeplanter, deep knowledge in local herbes and plant’s– has two sailingboat’s and a small bar in Boracay.
Patric Barent –young philippino guy – a true enviroment activist – private tourguide and traveller –photografer
Nonet Pillora – living in Boracay –a close friend- local famous artist woodcraftsman and housearchitect – specialist in Bamboobuilding
Det här är bara några av personerna inom projektet…