Svenska skolbarn får uppleva hur det är att vara skolbarn i Kenya - Trio Mila Zetu besöker många skolor!

Kenyansk Trio Mila Zetu besöker Sverige mellan 14 och 29 November för att träffa elever runt om i landet och väcka medvetenhet om fattigdom genom musik och samtal. Trion består av tre kenyanska lärare som sjunger flerstämmigt, dansar och spelar traditionella afrikanska instrument med en repertoar från många olika stammar i Kenya, Masai, Pokomo, Luo, Kamba och modern afrikansk musik. Initiativen kom från projektgruppen Humane School från Kenya och är ett samarbete med föreningen SOFIA.

Mr. Komora, Mr. Mutua och Mr. Lawrence är lärare från Rudolf Steiner School Mbagathi i Nairobi: Musikerna kommer också för att berätta om the Humane School i Sirende, Kenya. Där ger man barnen gratis skolgång genom insamlade medel från Sverige.

 

De kommer att hålla workshops och konserter i olika skolor där de blandar musik, dans och berättelser från barnens vardag på Humane School. Med hjälp av några enkla illustrationer och konkreta exempel beskriver de hur dessa barn lever. Intentionen är att ge en bild av fattigdom för elever i Sverige som kanske aldrig har fått uppleva eller diskutera det. De kommer till exempel att berätta om hur barnen skapar leksaker ur skräp: ”Sist jag var i Sirende, lekte barnen med en boll gjort av plastpåsar” säger Anja Carlsson, projektledare för The Humane School och Waldorflärare på Örjanskolan.

Musiken och dansen är en hjälp för att komma närmare den kenyanska kulturen och verkligheten. Komora är mästertrummare, Lawrence spelar urutu, och Mutua är musiklärare och klasslärare. De har lång erfarenhet att undervisa barn och ungdomar.

Trion Mila Zetu kommer att besöka skolor i Järna, Gnesta, Stockholm och Delsbo. Syftet med besöket är att ge svenska elever möjlighet att möta en annan kultur och få större intresse för globala frågor. ”Det är viktigt för eleverna att få kontakt med folk från andra delar av världen och inte känna sig så isolerade ute i skogen i Hälsingland.” säger Viveka Sjögren, lärare från Delsbo Waldorfskola.

IMG 1309

Mila Zetus Schema:

14 – 18 November: Örjanskolan, Järna

16 November: Mikaelgården, Järna

17 November: Mariaskolan, Järna

18 November: Vårdinge folkhögskola

21 November: Delsbo Waldorfskola

23 November: Gnesta Waldorfskola

28 November: Martinskolan, Stockholm

 

Öppet för publiken: 

19 November: Konsert på Julbasar Örjanskolan, kl. 16

20 November: Öppet workshop i samband med Afrikaseminariet på eurytmi salen i den blåa huset, Kulturcentrum Järna 25,

kl. 11.00 - 11.45, sedan samtal med båda Trio Mila Zetu och Sydafrika projektgrupp. Drop-in! Workshopen är gratis! Se nedan!   

Projekltländer bild
                                                                                                                                                 

gala

stöd